perjantai 28. helmikuuta 2014

Syrjähyppy sukkapuikoille

Kyllähän se nyt on sillä tavalla, että olisi jo korkea aika opetella villasukan kutominen. Tai neulomistahan se oikeasti on, mutta meilläpäin puikoilla viuhtomista sanotaan kutomiseksi. Joskus peruskoulussa villasukat kuuluivat käsityötuntien pakollisiin töihin. Niitä sukkia en itse saanut aikaiseksi, vaan nyt jo edesmennyt mummuni riensi hätiin ja yhdessä saatiin pakollinen sukkapari valmiiksi. Okei, mummu se teki suurimman osan työstä, ei niistä muutoin valmista olisi koskaan tullutkaan. Äitimuorille ei silloin kerrottu mitään :) Nykyään Äitimuori on varsinainen sukkakone (ja tekee kaikkea muutakin), joten tämä sukkajuttu oli nyt vain selätettävä.

Homma ei alkanut kovin lupaavasti. Ostin 7 veljeksen Fasaani-lankaa, jolla raidat syntyvät itsestään. Minustahan ei ole (ainakaan vielä) sekoilemaan minkään langan vaihtojen kanssa. Vyötteestä nopeasti vilkaisin, että tähän lankaan tarvitaan nelosen puikot. Ostin nelosen sukkapuikot. Kotona sitten otin silmän kouraani, ja vyötteessä luki "sukkiin puikot nro 3,5!". Niinpä niin.

Sitten vaan silmukoita luomaan. Tein perinteisesti varren kaksi oikein, kaksi nurin-joustinneuletta. Kantapäätä varten luin monilta nettisivuilta ohjeita, mutta kun aivoistani puuttuu se kirjoitettujen käsityöohjeiden ymmärrystumake, niin en vaan tajunnut! Hermo kyllä paloi. Tilanteen pelasti Suuri Käsityö -lehden sivuilla olleet opasvideot eri vaiheista. Johan meni meikäläisellekin jakeluun!


Ajattelin tehdä nämä harjoitussukat itselleni, mutta kovin isot klohmelot niistä sitten alkoi tulla. Ukkelille oli siis tulossa kovaa vauhtia uudet sukat.


Oho! Kuin ihmeen kaupalla niistä tuli melkeinpä tunnistettavat villasukat! Varsi jäi hieman lyhyeksi, kun vielä kantapäätä aloitellessa näistä piti tulla vähän naisellisempaa kokoa.


Ukkelin uudet sukat koeajossa. Näyttävät toimivan!

Jottei totuus unohtuisi, niin tähän vielä kuva yhdestä virkatusta korista. Aiemmin virkkaamani helminauhamaton jämistä tein kylppäriin korin. Kovin isoon koriin ei kude enää riittänyt. Tuossa on hyvä säilöä vaikkapa koruja.Jaahas, jos sitä sitten lähtisi lankakaapille miettimään mitä seuraavaksi tekisi. Mukavaa viikonloppua!

-Hanna-

2 kommenttia:

  1. Ihanat sukat :) Siitä se lähtee, seuraavaksi on varmaan vuorossa pitsiset sukant :)
    Korikin on kaunis.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täytyy ensin kerätä rohkeutta ja hermojen rippeet, ennen kuin seuraavan kerran tartun sukkapuikkoihin. Nyt taitaa olla parempi hetki pysytellä virkkuukoukussa! :)

    VastaaPoista