maanantai 1. syyskuuta 2014

No ny SE on valamis!

Vihdoin! Riemuviltti, huolipeitto, onnihuopa, suruliina, tsemppitäkki, ilolakana, lohturiepu, räsymatto, lämpökääre. Jostain tästä ja säkillisestä Äitimuorin jämälankanyttysiä se muutama kuukausi sitten lähti:Päätin virkata viltin. Pylvästä pylvään perään. Yksi kerros yhdellä värillä. Joka kuudes kerros on valkoista. Ei lainkaan mustaa.

Välillä työ eteni nopeaan, välillä se majaili sohvan nurkassa koskemattomana viikkoja. Ja tämmöinen siitä sitten lopulta tuli:Kokoa uudella lempiviltilläni on noin 170 x 140 senttiä. Keinutuolin päällekin tämä istuu kaksinkertaisena hyvin. Hyvin lämmittää, kun tässä istuu virkkailemassa.

Kerrosten päissä jätin langat roikkumaan muutaman sentin pituiseksi, ja niistä oli alusta asti tarkoitus tehdä jonkinlaiset hapsut reunoihin. Koska aarrelaatikossani pyöri iloisen värisiä helmiä, päätin solmia niitä hapsujen juureen:
Tähän on virkattu kaikki. Välillä on virkattu puhtaasta virkkaamisen ilosta. Joskus aivottomana rentoutuen. Välillä into piukassa suihkittu menemään. Toisinaan haettu edes muutaman silmukan verran aamutuimassa puhtia töihin. Toisinaan heti töiden jälkeen tartuttu koukkuun purkamaan mennyt päivä. Joskus noustu keskellä yötä virkkaamaan ja odottamaan karannutta unta. Välillä koukuteltu miettien syntyjä syviä. Iloittu onnea ja surtu murheita. Kesytetty kiukkua ja kiitetty hyvästä. Tähän kiteytyy osaltani koko käsitöiden tekemisen ydin. Ja siksi tästä niin kovasti tykkään!

Kiitos maailman parhaalle Ukkelille kuvaamisesta!

-Hanna-

21 kommenttia:

 1. Hieno viltti ja hieno kertomus sen tekemisestä!

  VastaaPoista
 2. Ihana! Kuinka paljon lankoja tuohon upposi? Eli paljonko viltti painaa?

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana viltti <3 Mulla itsellä menossa afrikankukkaviltti ja joskus, kun sen saan valmiiks täytyy kyllä aloittaa tämän kaltainen. Upeaa työtä ja ihana kertomus!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kehuista :) Viltti painaa huteralla keittiövaa'alla punnittuna noin 1,2 kiloa. Aikomus oli tehdä tähän vielä parikymmentä senttiä pituutta lisää, mutta ajattelin, että painoa alkaa olla jo tarpeeksi.

  VastaaPoista
 5. Ihan kamalan ihana. Kun kyllästyt, niin tänne voit postittaa. Kuvat ja tarina tekevät peitosta vielä ihanamman ja kiinnostavamman. Sä osaat! T: Sinikka

  VastaaPoista
 6. Hyvä tarina ja upea lopputulos!

  VastaaPoista
 7. Kertakaikkisen upea peitto ja mukava postaus muutenkin. :)

  VastaaPoista
 8. Upea viltti! Tuollainen lämmittää varmasti talvipakkasilla niin kehoa kuin mieltä <3

  VastaaPoista
 9. Voi miten ihanasti olet kuvaillut käsityön tekemisen, tuli niin hyvä mieli tuota lukiessa <3 Tämä on sinun mummolan räsymattosi, kaikki tunteiden kirjo siinä mukana. Loistava idea nuo helmet noissa langoissa, nostaa tämän nostalgisen työn modernille tasolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkka ja kaikki muutkin kommenteista! Olen ihan ymmyrkäisenä kaikista kehuista. Ja syräntä lämmittää, kun vilttiäni ymmärretään :)

   Poista
 10. Onko langat saman vahvuisia vai onko eri vahvuisia joukossa? Mul ois jämälankoja iso kasa ja keinutuoli johon tarttis viltin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitteliin suurinpiirten Novitan Nallen vahvuisista langoista, mutta aika pian aloin käyttää erivahvuisiakin. Melkein kaikki nyttyset oli vyötteettömiä, mutta joukossa oli ainakin 7 veljestä, Pirtaa, Woolia, Ipanaa ja Miamia. Ja täysvillaisia karheitakin lankoja ja aika paksuja. Selkeästi puuvillaiset ja mohairit sekä kaikenlaiset liuku/monivärjätyt jätin pois. Kaikennäköisiä, -kokoisia ja -tuntuisia siis :)

   Poista
 11. Tuon sisällä ei kyllä surkeutta tunne, sulosen ihana

  VastaaPoista
 12. Ihana peitto ja hauska tarina! Kirjoitat hauskasti.

  VastaaPoista
 13. Voi kun se on ihana! Taitaa olla aika minunkin kohta kulutella jämälankoja pois. :)

  VastaaPoista
 14. Aivan älyttömän upee viltti! Ja ihanat värit! Ja ihanat nuo helmet ja AAAAAAAA nii täydelline! :D

  VastaaPoista
 15. aivan mahtavan värinen räsymatto torkkupeitto!! tykkään tykkään!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noin kuinka monta silmukkaa pitäs alkuun olla tuon kokoiseen peittoon?

   Poista
  2. Kiitos! :) Voi apuva, mitähän arvaisin silmukkamääräksi, en nyt ole viltin kanssa samassa paikassa laskemassa... Silloin kun tuota tein, en missään vaiheessa laskenut silmukkamäärää, vaan tein ainoastaan fiilispohjalta. Ja muistaakseni parin kerroksen jälkeen purin alun, koska aloitusreuna kinnasi eikä ollut yhtään joustava. Kannattaakin aloituksen ketjusilmukat tehdä isommalla koukulla ja sitten vaihtaa pienempään. Nyt en valitettavasti osaa sanoa silmukkamäärää. Kokeile, millä määrällä tulisi hyvä! :)

   Poista
 16. Hieno peitto. Hyvä tapa käyttää pienet lankajämät, eikä yhtään näytä jämätyöltä. :) Nuo helmet on ihania myös. Työnä juuri sellaista meditoivaa hommaa tuo virkkaaminen:)

  VastaaPoista